• KOFFIE
  • INDUSTRIE
  • CONTACT
  • SERVICE
  • Recept | Orange o’clock

    Speculoos en sinaas

    Zie ginds komt de Orange O'clock

    Speculoos en mandarijntjes. Zie jij ook meteen een witte handschoen die de nicnacjes vakkundig verkeerd naar binnen kegelt? En het verdwenen verlengde van die handschoen, of dat leeggedronken pintje naast die schoen. Af en toe laat SCAE barista Jo eens in zijn tassen kijken… in deze tas vind je de perfecte lactosevrije hartverwarmer voor het najaar.

    Belgisch feestje

    Speculoos (of was het speculaas), een Aalsterse barista, Bavegemse weidemelk en een Dendermondse opschuimer… veel Belgischer gaat het niet worden. Veel gezelliger ook niet.

    wat heb je nodig

    Bowl van 300 ml

    INGREDIËNTEN

    • 40 ml doppio ristretto
    • 200 ml Inex barista lactosevrij
    • 20 ml speculoossiroop
    • 1 druppeltje etherische olie van zoete sinaasappel
    • Gemalen speculooskruiden

    HOE MAKEN

    Doe de siroop in de bowl en giet je doppio ristretto er rustig over. Stoom de lactosevrije melk samen met de etherische olie op tot 65 °C (Gebruik je een Perfect Moose? Dan kan je zelf de temperatuur instellen). Strooi wat speculooskruiden op de crema van je koffie. Giet de opgestoomde melk bij de koffie.

    Heb je latte art skills? Laat je volledig gaan. Geen latte art? Blijft even lekker.

    OOK NOG GOED OM WETEN

    Rustig met die druppeltjes

    Etherische olie is het puurste aroma dat je uit een plant kan halen. Gebruik niet meer dan 1 druppeltje. Stoom de melk met het druppeltje olie erin en het aroma van de sinaas zit in elk microbubbeltje van het melkschuim.

    Lactosevrij

    In dit recept gebruikt Jo lactosevrije baristamelk. Bij lactosevrije melk wordt de lactose al van tevoren gesplitst in glucose en galactose, zodat je lichaam dat niet meer hoeft te doen.

    Ga je liever voor iets anders… doen. Durf experimenteren, ‘prutsen’ en zoeken en serveer iets unieks in jouw koffiezaak. Kan wonderen doen.

    Wat is weidemelk

    Weidemelk komt van koeien die meer dan 120 dagen per jaar minstens 6 uur per dag happy lopen te grazen. Koffiezaken die zelf lactosevrije weidemelk voor barista’s willen proberen krijgen van Inex gratis stalen. Knopje hieronder duwen.

    Speculoos of speculaas

    Er is een verschil. Speculaas is iets typisch Nederlands en wordt gemaakt met speculaaskruid. Speculoos is een Belgisch koekje dat zijn smaak krijgt door een speciaal bakproces waarbij de suiker in het koekje karameliseert.

    Vind je geen speculooskruiden, gebruik dan koekkruiden of 5-kruidenpoeder. Elk merk smaakt een beetje anders, dus doe vooral je ding. Bewaar aroma’s door de verpakking altijd goed te sluiten.

    Bekijk de volledige video met het recept:

    video courtesy of inex.be