• KOFFIE
 • INDUSTRIE
 • CONTACT
 • SERVICE
 • Perfect Moose in De Standaard 09.12.2019

  De Standaard kwam langs

  en wilde meer weten over Perfect Moose

  Waarom springen specialty coffee bars maar ook koffieketens op de kar van kwalitatief ‘handenvrij’ melkschuim. Waarom doen ze dat in België en Europa maar ook in koffiewalhalla Australië. Jan Adriaens, onze man achter slimme opschuimer Perfect Moose, toonde Anouk Torbeyns van De Standaard Economie, graag waarom.

  Lees het volledige artikel in De Standaard https://bit.ly/2t1PTmJ

  Alle rechten betreffende onderstaand artikel behoren toe aan De Standaard. Het werd geschreven door redactrice Anouk Torbeyns en gepubliceerd op 09.12.2019.

  Het ambacht van de barista in een machine

  De melkschuim­machine van ­Schuilenburg helpt ervaren en onervaren barista’s uit de nood.

  DENDERMONDE Of hij nog maar eens een nieuwe lading werknemers een baristatraining wilde geven in Schuilenburgs Coffee Campus? ‘Het verloop onder mijn personeel is zo hoog’, kreeg Jan Adriaens, zaakvoerder van Schuilenburg, meermaals te horen van horeca-uitbaters. Hij zag er een zakelijke kans in.

  Sinds 1994 staat Adriaens aan het hoofd van Schuilenburg, de vennootschap die al meer dan een eeuw machines levert aan onder meer de koffie-industrie, gaande van koffiebranders en professionele koffiemolens tot koffieapparatuur voor horeca en koffieshops. In hun vestiging in Dendermonde is ook een trainingscentrum waar barista’s worden opgeleid.

  ‘Omdat het bijvoorbeeld jobstudenten zijn die voor slechts enkele maanden aan de slag gaan in een koffiebar, moeten uitbaters veel investeren in het telkens opnieuw opleiden van personeel dat de kunst van het melk opschuimen moet leren’, legt Adriaens uit.

  Ook geoefende barista’s zijn blij met Perfect Moose, zeker wanneer het druk wordt in de zaak en je soms handen tekortkomt om aan de lopende band koffies te maken – Nele Mertens, Marketing Manager Perfect Moose

  Met Perfect Moose vonden Adriaens en zijn team een oplossing voor dat probleem: een geautomatiseerde melkschuimmachine die wereldwijd werd gepatenteerd. ‘Het vergt een bepaalde techniek om kwalitatief melkschuim op de juiste temperatuur te maken. De techniek hangt ook af van het soort melk: koemelk, sojamelk, chocolademelk, enzovoort’, legt Adriaens uit.

  ‘Er staan verschillende recepten in Perfect Moose geprogrammeerd voor verschillende schuimkwaliteiten. Belgen zijn doorgaans fan van dikker melkschuim, terwijl Australiërs zweren bij dun schuim’, legt de zaakvoerder van Schuilenburg uit.

  ‘We hebben verschillende kannetjes ontwikkeld met telkens een andere tag’, gaat hij verder. ‘De machine leest de tag en weet zo automatisch welke drank er in het kannetje zit, hoe hoog die gevuld is en welk soort schuim je wil bereiden. In functie van die gegevens beweegt de stoompijp vanzelf. Dankzij een temperatuur­sensor weet ze exact wanneer ze moet stoppen.’

  ‘Er komt zelfs geen start- en stopknop meer aan te pas. Perfect Moose simuleert als het ware het volledige authentieke opschuimproces dat een barista tot voor kort manueel uitvoerde en levert dezelfde kwaliteit, als de barista zijn of haar werk goed doet, tenminste.’ (lacht)

  Niet voor thuis

  Perfect Moose, een woordspeling van het Franse ‘faire mousser le lait’ en Moose, het Engelse woord voor eland, bestaat in twee varianten: Perfect Moose Greg zonder boiler, die verbonden wordt aan een espressomachine, en Perfect Moose Jack, de slimme opschuimer met eigen boiler die dus niet verbonden wordt aan een ander toestel. Prijskaartjes: 3.280 en 4.480 euro.

  ‘Dat lijkt op het eerste gezicht prijzig, maar weet dat dit een professioneel toestel is en niet per se bedoeld is om in de keuken bij je thuis te zetten’, aldus Adriaens. ‘Het is een investering, maar uitbaters van koffiebars zien wel dat ze die kosten al na enkele maanden hebben terugverdiend, net omdat ze niet constant nieuw personeel moeten opleiden en er meer kopjes verkocht worden omdat men geen tijd verliest aan het manueel opschuimen.’

  Toch benadrukken ze bij Schuilenburg dat Perfect Moose de barista niet zal vervangen, maar hoogstens ondersteunt. ‘Die scepsis is er altijd bij een innovatie’, weet Nele Mertens, marketing manager van Perfect Moose. ‘Koffieliefhebbers zweren in eerste instantie bij het ambacht van de barista. Maar ook gepassioneerde, geoefende barista’s zijn blij met Perfect Moose, zeker wanneer het druk wordt in de zaak en je soms handen tekortkomt om aan de lopende band koffies te maken.’

  Mertens: ‘Het proces van de machine is op zich niet versneld, want dan gaat de kwaliteit verloren. Wel is het volledig automatisch, waardoor de barista in tussentijd andere dingen kan doen.’

  Adriaens en zijn team zijn in 2017 gestart met de ontwikkeling van Perfect Moose, en kunnen op interesse in het buitenland rekenen. Onder meer Duitsland en Australië zijn al fan. ‘Van sommige espressomachinefabrikanten kregen we zelfs al de vraag of we het geautomatiseerde proces konden integreren in de espressomachine, zodat het eenzelfde toestel wordt. Dat zou wel zonde zijn van ons knappe design’, lacht Mertens.

  Hoewel ze zich dankzij Perfect Moose geen zorgen meer hoeven te maken over het perfecte melkschuim, zullen barista’s tot nader order de latté art-figuurtjes nog wel zelf moeten gieten.