• KOFFIE
 • INDUSTRIE
 • CONTACT
 • Procestechnieken automatiseren

  vanzelf werkplezier

  Digitalisering staat jobs niet in de weg

  Werknemerswelzijn was nog nooit zo belangrijk. Wanneer werkprocessen niet willen vlotten lopen frustraties op en is arbeidsvreugde ver te zoeken. Omwille van de angst voor jobverlies lijkt automatisering soms haaks te staan op personeelsgeluk. Toch vormt een combinatie de perfecte puzzel.

  Manpowergroup bevroeg recent 19.000 werkgevers wereldwijd naar de gevolgen van automatisering in hun bedrijf. Maar liefst een kwart van de werkgevers denkt eraan de komende 2 jaar meer werknemers aan te nemen als gevolg van automatisering. Automatisering neemt geen jobs over maar maakt processen efficiënter. Dat geeft ruimte voor nieuwe toepassingen.

  Jan Adriaens, CEO van Schuilenburg, gelooft al lang in automatisering. “Schuilenburg startte oorspronkelijk in de koffiesector. Vandaag booming business, maar dat was lang niet altijd het geval. De meeste koffiebedrijven trachtten dan ook zoveel mogelijk zelf te doen. Om tijdrovende processen, zoals het opvolgen van de brandcurves, te optimaliseren ontwikkelde Schuilenburg eigen software. Die stelt de koffiebrander o.a. in staat om kwaliteitscontrole – of andere taken die zijn/haar talenten beter tot zijn recht doen komen – te doen tijdens het koffiebranden.

  Naarmate Schuilenburg uitbreidde, breidde ook de kennis uit. Automatisatietechnieken vertaalden zich naar toepassingen in andere sectoren waar Schuilenburg als agent het verschil wil maken voor de klant.

  Extra personeel niet evident

  De angst dat digitalisering banen zou kosten is onterecht gebleken. Automatisering leidt tot groei en groei creëert nieuwe banen. Maar waar haal je zo snel die technisch geschoolde mensen vandaan? Vaak kiezen bedrijven ervoor om eigen personeel bij te scholen. In de praktijk wordt dit echter vaak gezien als ‘extra werk’ en lijkt de weg hobbeliger dan gedacht.

  Jan Adriaens ziet het zo: “Wanneer automatisering een té klein onderdeel vormt op de werkvloer neem je automatiseren beter projectmatig aan. Zowel bescheiden KMO’s als multinationals denken 2 x na vooraleer een vacature wordt uitgeschreven omwille van personeelskosten. Daar moeten we geen doekjes om winden.

  In nauwe samenspraak met de klant

  Custom-made automatisatie-oplossingen worden niet altijd aangeboden door een machinefabrikant. Dat kan veelal efficiënter lokaal gebeuren in nauwe samenspraak met de eindklant.

  Dat is waar Schuilenburg, naast installatie en onderhoud, zijn rol als agent verder uitdiept, aldus Adriaens. ‘Basismachines’ van de fabrikant gaat Schuilenburg integreren binnen de productielijn van de klant. Dat is altijd maatwerk. Aangezien Schuilenburg alle software in-house ontwikkelt spelen we kort op de bal om zo nauw mogelijk aan te sluiten bij de wensen van de klant en kosten te sparen waar kan.”

  Automatische sturingsprocessen

  Automatisering heeft eindeloos veel toepassingen die moeilijk in één adem te noemen zijn. Vooral voor Nerak transportliften en Bauermeister breek- en maaltechnieken komt Schuilenburg beslagen op het ijs. Denk aan geautomatiseerde producttoevoer, synchronisatie, automatische en handmatige sturing.

  Schuilenburg bekijkt altijd project per project. Dat wil niet zeggen dat we telkens opnieuw het warm water moeten uitvinden. Voordeel van ervaring is dat we vaak kunnen verder bouwen op bestaande processen. Voordeel voor ons, vooral veel voordeel voor de klant.

  Neem contact op