Tips voor goed onderhoud | Schuilenburg

schuilenburg

Tips voor goed onderhoud

Een goede voorbereiding is het halve werk

Time-out, sabbatjaar, Covid19… soms ligt je espresso apparatuur al dan niet gewild een tijdje stil. Wil je je toestellen vlot heropstarten, dan hebben wij een paar goeie tips. Kom je er niet uit? Dan komen we je toch gewoon helpen.  

Espressomolens

Espressomolen heropstarten na langere stilstand

Voor Mahlkonig espressomolens

Wat heb je nodig? Urnex Grindz reinigingstablets (art. 4480).

Hoe ga je te werk? Zorg ervoor dat de molen helemaal leeg gemaald is. Voor espressomolens vul je de trechter (hopper) met ca. 40 gram Grindz (1 dopje). Voor toog- of winkelmolens vul je de hopper met ca. 80 g Grindz (2 dopjes). Laat de molen met de reinigingskorrels malen op een middelfijne maalgraad tot alle koffiemolenreiniger uit de machine is. Nadien maal je nog 2 maal door met ongeveer dezelfde hoeveelheid koffiebonen.

Goed om weten. Bij het vermalen van Grindz kan zich wat stof ontwikkelen. Dit is net als de korrels totaal ongevaarlijk (100% natuurlijk en eetbaar). Veeg het stof met een zachte doek van de trechter, doseerder en uitloop.

Instructies voor het reinigen van Mahlkönig K30.

Voor Dalla Corte espressomolens

Wat heb je nodig? Urnex Grindz reinigingstablets

Hoe ga je te werk? Eerst en vooral maak je de trechter leeg. Vervolgens start je de reinigingsprocedure van je molen. Hoe dat precies gaat vind je in de handleiding DC One en DC Two (Nederlands/Frans).

Espressotoestellen

Espressotoestel heropstarten na langere stilstand

Stap 1| waterfilter doorspoelen voor schoon water

Voor je met de reiniging van je espressomachine start spoel je eerst de filter door. Onderstaande tabel laat zien hoeveel water je minimaal moet doorspoelen voor een correcte filterreiniging.

Heb je een andere waterfilter (Pentair, Everpure,…) laat het ons weten en we helpen je verder.

Hoe ga je te werk? 1| Plaats een emmer onder het doorzichtige flushbuisje van je filter om het spoelwater op te vangen. 2| Check jouw minimale spoelvolume in de tabel (spoelvolumes zijn afhankelijk van maat, type en operationele pauze/tijd). 3| Draai het spoelkraantje bovenaan je filter open en spoel. 4| Sluit het spoelkraantje. Je waterfilter is opnieuw klaar voor gebruik.

Wanneer de waterfilter vervangen? Heb je vroeger nooit problemen gehad na langdurige stilstand (bijvoorbeeld door verstoppingen door veel deeltjes, slechte geur van leidingwater …) dan volstaat het de filter door te spoelen. Had je wel al eens problemen na opstart, dan is het aangeraden het filterpatroon na 4 weken inactiviteit te (laten) vervangen. De filter dient sowieso gewisseld wanneer de filtercapaciteit voor jouw toestel is bereikt en uiterlijk 12 maanden na de laatste wissel.

Stap 2| espressotoestel en onderdelen in contact met koffie reinigen

Voor Dalla Corte espressotoestellen

Reinig je toestel met Urnex (Cafiza art. 4891) of Dalla Corte reinigingstabletten. Volg hiervoor de stappen van de onderhoudsfiche. Alle onderdelen die in contact staan met koffie maak je schoon.

Download hier de onderhoudsfiche voor Dalla Corte EVO 2 (Nederlands/Frans).

Voor Kees vander Westen espressomachines

Maak elke individuele koffiegroep (zetgroep) schoon of volg de automatische spoelprocedure. Laat het water zo’n 2 minuten lopen uit elke koffiegroep. Alle onderdelen die in contact staan met koffie maak je schoon.

Stap 3| stoomboiler van je espressotoestel spoelen

Voor Dalla Corte espressotoestellen

1| Tap stapsgewijs 5 à 7 liter af via de warmwaterknoppen (toets 1 of 2). Dit doe je in kleine stapjes en niet in 1 keer. Zo krijgt de pomp de tijd om de stoomboiler langzaamaan weer te vullen. 2| zet beide manuele stoompijpen open gedurende 30 seconden.

Bij een onderhoud na lange stilstand zorgen onze Schuilenburgers voor een volledige doorspoeling van je stoomboiler.

Voor Kees van der Westen espressotoestellen

1| Laat minstens 2 liter water lopen van de stoomboiler. Heb je een KvdW Speedster, dan volstaat 1 liter. Heeft je Kees van der Westen langer dan 3 maanden stil gestaan, laat dan al het water uit de boiler en vul opnieuw met vers water. 2| zet manuele stoompijpen open gedurende 30 seconden.

Opschuimers

Melkschuimtoestel heropstarten na langere stilstand

Automatisch opschuimen doe je met Perfect Moose. Heb je een Perfect Moose Greg gekoppeld aan je espressomachine, dan hoef je geen specifiek onderhoud te doen en start je het toestel op zoals gewoonlijk.

Stap 1| waterfilter doorspoelen voor schoon water

Heb je een alleenstaande Perfect Moose Jack met eigen boiler, dan heb je ook een waterfilter en volg je dezelfde spoelprocedure als voor een espressomachine. Check jouw waterfiltermodel in bovenstaande tabel en spoel je waterfilter door met het juiste spoelvolume.

Stap 2| stoomboiler spoelen van Perfect Moose Jack

Schakel het toestel in zoals gewoonlijk en wacht tot het toestel een starttemperatuur van minstens 120 graden bereikt. Dat check je op het display achteraan je toestel.

Volg vervolgens alle stappen om het water in de boiler te verversen. Hoe je dat doet lees je in de instructies voor verversen boiler (NL). Na het spoelen ben je weer helemaal klaar om automatisch melk op te stomen.

TIP Ga je the Moose langer dan een week niet gebruiken, laat dan al het water uit de boiler lopen. Start je opnieuw op, dan vul je gewoon de boiler met vers water tijdens de opstartprocedure.